Bandidos MC

Bandidos Motorcycle Club, Bandido Nation eller kort och gott bara Bandidos är namnet på en internationell motorcykelklubb.

Historia

Bandidos grundades av hamnarbetaren Donald Chambers år 1966 i Texas. Klubbens namn var en hyllning till de mexikanska banditer som han ansåg levde efter sina egna regler. I början rekryterades de flesta medlemmar lokalt på barer i Houston, Galveston och San Antonio. Redan under tidigt 1970-tal passerade de 100 medlemmar, många av dem var krigsveteraner från Vietnamkriget. De ser sig själva som “outlaws” eller “enprocentare” som en reaktion på när ordföranden i American Motorcyclist Association sa att 99% av alla motorcyklister är laglydiga medborgare och endast 1% är “lagbrytare”.

Från 1980-talet och framåt började Bandidos spridas över världen. 1983 öppnade de en avdelning i Australien. Den första europeiska avdelningen startades i Marseille i Frankrike år 1989. Några år senare, 1993, hade de nått Skandinavien när Danmark fick sin första Bandidos MC-klubb och året efter hände samma sak i Sverige. Sedan dess har Bandidos fortsatt att spridas till bland annat Tyskland, Spanien, Norge, Finland, Belgien och Italien. Man har även försökt med viss framgång att sprida sig till Ryssland, Singapore, Malaysia och Thailand. Totalt har Bandidos över 5000 medlemmar.

Bandidos har genom historien ofta förekommit i brottsutredningar. En av de värsta incidenterna är när klubben var inblandad i en massaker utanför Sydney i Australien år 1984. Sju personer miste livet. I Skandinavien är de mest kända för det stora MC-kriget mellan Hells Angels och Bandidos som pågick mellan 1994-1997 som krävde flera dödsoffer, inklusive dåvarande presidenten för Bandidos i Sverige, Michael Ljunggren. Han sköts ihjäl i juli 1995 när han åkte på sin motorcykeln längs E4:an söder om Markaryd.

Kännetecken för Bandidos

De officiella färgerna är rött och guld, även om det ofta misstolkas som rött och gult. Logotypen består av en mexikansk bandit med en revolver och ett svärd. Fullvärdiga medlemmar bär olika typer av MC-kläder med klubbmärket. Med tanke på klubbens hyllning till en livsstil utanför lagen är det ingen större överraskning att många medlemmar straffats för grova brott.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *