Hells Angels

När någon hör ordet motorcykelklubb kommer ofta namnet Hells Angels upp. Klubben grundades i USA och har spritts över i princip hela västvärlden. En av anledningarna till att de är så välkända är att de märks mycket i media, inte minst på grund av att Hells Angels i vissa länder haft kriminella kopplingar. Gemensamt för medlemmarna är ett intresse för en alternativ livsstil och förstås ett intresse för motorcyklar.

Historia

De första medlemmarna i Hells Angels var enligt rykten krigsveteraner från andra världskriget. Namnet sägs komma från piloten Arvid Olsen som tjänstgjorde i en flygplansdivision med syftet att skydda kinesiska städer från japanska bombräder. Hans egna grupp kallades Hell’s Angels och han sägs ha föreslagit namnet när den första klubben bildades i San Bernadino, Kalifornien 1948. Apostrofen plockades bort med motiveringen att helvetet kan finnas i många former och ska därmed inte skrivas i singular.

Tidigt började motorcykelklubben göra avtryck i brottsutredningar. Främst handlade det om beskyddarverksamhet, utpressning och narkotikahandel. Det skrevs böcker och gjordes långa reportage, vilket verkar ha ökat klubbens popularitet snarare än att skada den. Från mitten av 1960-talet och framåt började de spridas på allvar.

Nordens första Hells Angels avdelning uppstod i Danmark. En MC-klubb i Köpenhamn kallad “Unionen” blev officiellt en del av Hells Angels. Sedan tvingade de andra MC-klubbar att stödja dem eller betraktas som fiender. I landet uppstod ett regelrätt MC-krig, främst mellan Hells Angels och en rivaliserande klubb kallad Bullshit. Innan fred slöts var antalet dödsoffer uppe på 14. I Sverige uppstod Hells Angels 1993. Tidigt blev de också inblandade i våldsamheter, inte minst med det rivaliserande MC-gänget Bandidos. Ända in i modern tid har de då och då figurerat i utredningar angående våldsbrott.

Kännetecken för Hells Angels

Deras färger är vitt och rött och de har en karaktäristik logotyp med en bevingad dödskalle. Vanligtvis bär medlemmar västar med klubbmärket. De driver verksamhet som innefattar bland annat tatueringar, piercingar och försäljning av kläder med Hells Angels-tryck. Att bli medlem är en lång process där man först måste förtjäna sin plats innan man röstas in som fullvärdig medlem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *