Hur du väljer rätt MC-kläder

För alla MC-förare är det viktigt att ha kläder som skyddar mot väder och vind. Om olyckan är framme ska de också ha rätt egenskaper. Idag är det inte så vanligt att ge sig ut i vanliga kläder, vilket vissa fått lära sig den hårda vägen när de skrapat i asfalten. Mest välkänt är kanske att bära skinnställ. Inte sällan kallas medlemmar i MC-klubbar för just skinnknuttar.

Att välja skinnställ

När skinn används som material för vanliga kläder är det sällan särskilt tjock, utan tunt och smidigt. För MC-kläder ser man dock till att skinnet är tjockare och att det finns stoppningar insydda på knän, armbågar, höfter och axlar. Ett tips är att hålla utkik efter CE-godkända kläder. Det betyder att de uppfyller de säkerhetskrav som ställs. Annars handlar mycket om bekvämlighet och funktionalitet. Se gärna till att skinnstället har fickor med blixtlås i lämpliga positioner. Ofta blir det en balansgång mellan hur mycket skydd kläderna ger och hur bekväma de är. En del förare väljer hellre svala ställ som ger bra frihet och anpassar sin körstil, snarare än att välja det bästa skyddet.

Syntetmaterial

Utvecklingen har gjort att syntetmaterial ofta bjuder på ännu bättre egenskaper än naturliga material. Kläder i syntet är ofta vattentäta och tål att tvättas i tvättmaskin. Det är något som inte ska underskattas för MC-kläder som bärs under långa körningar. När fodret kan tas loss är det också lättare att anpassa sitt MC-ställ efter väderleken. MC-kläder i syntetmaterial har också en tendens att passa bättre utanpå vanliga kläder. En nackdel är att många inte uppskattar utseendet och känslan lika mycket som hos traditionella skinnställ.

Generella tips

  • Satsa på kvalitet. Trots något dyrare inköpspris lönar det sig i längden.
  • Lägg extra krut på passformen. MC-kläderna ska sitta bra, men måste samtidigt ge dig tillräcklig frihet att manövrera motorcykeln.
  • Svart är den populäraste färgen på MC-kläder. Kom samtidigt ihåg att du syns bättre på vägarna i ljusa eller starka färger.
  • Ventilationshål i kläderna är en klar fördel om du ska köra i varmt väder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *