MC-kulturen i Sverige

MC-kulturen är i allra högsta grad levande i Sverige. Ett stort antal olika MC-klubbar är spridda över hela landet, från norr till söder. Över 350 av dessa är anslutna till organisationen Sveriges Motorcyklister (SMC). Totalt har SMC över 60 000 medlemmar och de ger ut en egen tidskrift som heter MC-folket. Dessutom sköter de MC-skadefonden som är en särskild skadefond där personer som råkat ut för en MC-olycka har möjlighet att söka bidrag för rehabilitering och vård. Fonden finansieras genom medlemsavgifter, donationer och överskott från olika MC-evenemang.

MC-träffar och olika event för MC-intresserade

Med jämna mellanrum arrangeras olika typer av evenemang för motorcykelentusiaster. Ofta är det vanliga träffar där man beundrar varandras motorcyklar, diskuterar med andra entusiaster och bara njuter av god mat och dryck. Ibland är det evenemang med regelrätt utbildning, till exempel hur man underhåller sin motorcykel på rätt sätt eller tips om man hur blir en bättre och säkrare MC-förare.

Vad som kännetecknar MC-kulturen är att gemenskapen är god. MC-klubbar åker ofta på andra MC-klubbars fester. MC-folk som är ute på vägarna får ofta hjälp med sovplatser av lokala klubbar och generellt sett är MC-kulturen i Sverige generös och inkluderande. Undantaget är de så kallade kriminella MC-gängen. Media tycker om att rapportera om till exempel Hells Angels och Bandidos, men de ger inte någon rättvisande bild av MC-kulturen i stort.

En god anledning att gå på MC-träffar och MC-mässor är att det brukar säljas MC-kläder och MC-tillbehör i anslutning till dessa. Medlemmar i MC-klubbar har ofta möjlighet att fynda produkter till rabatterade priser.

Hur man hittar mässor och events

Ett av de enklaste sätten är att göra sökningar på nätet med nyckelord som MC-mässa, MC-träffar, MC-event och dylikt. I sociala medier går det också att hitta MC-klubbar och större intresseorganisationer som tidigare nämnda SMC. På sin hemsida skriver de ut kommande event och genom att följa dem är det enkelt att hålla sig uppdaterad om viktiga händelser under säsongen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *