Olika motorcykeltyper och modeller

En svart Costum motorcykel

En svart Costum motorcykelPå marknaden idag finns det en uppsjö av olika motorcyklar och det kan vara svårt att veta vilken som passar än själv bäst. En del väljer fordon efter utseende och kan även välja motorcykel utefter detaljer som topphastighet, hästkrafter och vridmoment. Andra däremot väljer motorcykel efter det praktiska behovet och kan därför utgå efter ett speciellt användningsområde, bensinförbrukningen och den totala ekonomiska aspekten.

Det är inte helt lätt att veta vad man ska söka efter när man ska köpa en motorcykel. Vi tänkte därför redogöra för olika motorcykeltyper, vilka egenskaper dessa har samt fordonets för- och nackdelar.

Glidare / Custom motorcyklar

Tidigare ansåg man att Glidaren, även kallad Custommotorcyklar härstammade från motorcykelmärket Harley-Davidson. På senare år har dock alltfler tillverkare runt om i världen anammat motorcykeltypen och alltfler modeller har vuxit fram på marknaden.

Denna typ av motorcykel är en customiserad och specialtillverkad produkt, därav ordet Custom. Tidigare var det vanligt att man köpte en motorcykel, byggde om och modifierade denna efter eget behov. Idag är det dock mindre vanligt att göra detta och istället tillverkas dessa som en seriemodell och därmed har begreppet Custom tappat lite av sin innebörd.

Det som karakteriserar Glidaren är dess låga sadelhöjd, långa hjulbas och trådekrade hjul, dess låga markfrigång samt de stora portionerna av krom. Grundtanken med Glidaren var att denna skulle bidra till en mer avslappnad och lugn körning. Dock är det många som anser motsatsen och är därför kanske inte det bästa valet vid längre körsträckor.

Chopper och Bobber

Två motorcykeltyper som även påminner mycket om Glidaren är de så kallade Chopper och Bobber.

Chopper är en modifierad motorcykeltyp och innebär att motorcykeln kapats från all icke nödvändig funktionalitet. Modifieringarna som gjorts innebär att föraren får en mer bakåtlutad körställning.

Även Bobber är en modifierad motorcykeltyp. Bobber är en ursprungsvariant av Chopper och nära besläktad med old school hot rods i bilvärlden – men även i viss mån kopplad till rockabilly i musikvärlden.

Ordet Bobber kommer ursprungligen från häst- och hundvärldens bobbed tail. Boobed tail var när man kapade taglet i höjd med hästsvansen eller vid kupering av hundsvansar, med andra ord menade man avkapning av svansen. Denna metod kallades på engelska bobbed tail och för Bobber motorcyklar betecknades detta i form av avkapade bakskärmar.

Både Chopper och Bobber är två motorcykeltyper som anses tillhöra den skönare typen av körning. Dock gör bristen på stänkskydd och kåpa att dessa inte lämpar sig så bra vid väder och vind.

Touring och sporttouring motorcyklar

För förare som önskar att färdas bekvämt från A till B så är Touringmodellerna det perfekta valet. Inom kategorin finns idag två typer: Touring och sporttouring.

Den renodlade touringmodellen erbjuder den bästa möjliga komforten och brukar ofta ha både stereoanläggning, ryggstöd, bekväma fotplattor och i vissa fall även en speciell backväxel. Att dessa renodlade touringmodellen dessutom erbjuder stor bekvämlighet för passagerare samt mycket packutrymme gör att denna modell är perfekt för längre resor.

Sporttouring-modellen påminner till utseende mycket om sportmotorcyklar. Dock är erbjuder denna modell mer bekvämligheter när det kommer till körställning än vad en sportmotorcykel gör, och dessutom har denna modell en större kåpa som ger ett bättre skydd mot vind och väder.

Det som dock gör dessa Touringmodeller mindre attraktiva är det faktum att dessa är mycket tunga och dessutom inte särskilt lämpade för stadsmiljöer. Men för förare som önskar en bekvämare långtur är dessa det mest ultimata alternativet.

Sportmotorcyklar

Animerad sportmotorcykel, vit

Den hysterisk snabba landsregistrerade banracer är en sportig motorcykelmodell för förare som föredrar högre hastigheter. Här är det starka motorer, ofta fyrcylindriga modeller eller V-twin, som karakteriserar denna typ av motorcykel, men även den framåtlutande körställningen med brant knävinkel.

Här täcker en aerodynamiskt utformad kåpa själva motorn och fronten på motorcykeln. Dock kan man även vänta sig en hård sadel, som inte direkt lämpar sig för långa turer, men det är framförallt styrkan och farten i detta fordon som lockar köpare.

Dock bör nämnas att sportmotorcyklar ofta har en extremt hög försäkringskostnad, i synnerhet för yngre män. Även den extremt framåtlutande körställningen och skarpa benvinkel är något som heller inte är lämpad för att förare.

Trehjulsmotorcykeln

Självklart finns mängder av andra intressanta motorcykelmodeller och märken men de ovannämnde kan nog vara bland de mest förekommande. Dock har en ny trend vuxit fram under de senaste åren och det är idag allt vanligare att stöta på trehjulsmotorcyklarna Trike och Roadster på vägarna.

Trike går ofta i samma stil som glidare och chopper, men med undantag tag att dessa designats med två hjul bak och ett fram. Även här är det en mer bakåtlutad körning som gäller och även en mer avslappnad körstil.

Roadstern går även under namnet ”trehjuling” och precis som Triken körs denna med 3 hjul. Dock är denna designad med två hjul fram och ett bak och påminner mycket om sport eller Touringmodellerna. Denna är mycket lämpad för längre körsträckor och ger både bra skydd mot vind och väder.

Både Trike och Roadster får köras med vanligt B-körkort – något som inte förkommer bland de övriga motorcyklarna som nämnt här ovan. Att man kan köra dessa med sitt vanliga körkort kan vara anledningen till dess stigande popularitet.