Planera din roadtrip

En motorcykel på en väg med vacker natur bakom

En motorcykel på en väg med vacker natur bakom

Att åka på en roadtrip med motorcykeln är en speciell och frihetsinbjudande upplevelse. Att snabbt och enkelt kunna ta sig från destination till destination kan vara bland det bästa. MEN det är dock inte så enkelt och lättplanerat som det är med bil och att åka på en roadtrip med motorcykel kräver alltså i slutänden en hel del planering. Genom god planering kommer din resa att bli så mycket bättre och här nedan ger vi olika tips på vad du kan tänka på inför resan.

Planera din rutt

En karta med markeringar

Visst kan det låta lockande att bara ge sig ut på vägarna och köra så långt motorcykeln tar än, men så enkelt är det inte. Inför en roadtrip på motorcykel krävs mycket planering. Först och främst behövs en utplanterad rutt. Var vill du åka? Vilken väg ska du ta? Hur många stopp önskar du göra på vägen och var finner du bäst rastplatser under din resa?

Att veta var du ska är ekonomiskt smart och kan bidra till mer nöje än en spontan och oplanerad resa. Att endast åka fram och tillbaka helt planlöst kostar mer än vad du kan tänka, och att dessutom behöva stanna till vid slumpmässiga hotell, motell eller vandrarhem kan kosta mer än vad du planerat. Se därför till att du innan du ger dig av har en planerad rutt med eventuella rastplatser, bensinstationer och sovplatser inbokade. Det kan låta tråkigt och spontanlöst att tänka på detta sätt, men sanningen är att du och din plånbok kommer tacka dig själv för denna goda planering.

Säkerhetskontrollera din motorcykel innan avresa

Motorcykeln i det är fallet kommer att vara ditt viktigaste transportmedel – och därför är det viktigt att ALLT funkar och är säkerhetsgodkänt innan avresa. Om du själv inte är helt säker på vad som bör kontrolleras inför din resa kan du alltid lämna in din motorcykel till en verkstad eller till en besiktningsman som då kan säkerhetsställa och godkänna ditt fordon.

Att köra med ett fordon som lever upp till säkerhetskraven ger dig självfallet en mer positiv reseupplevelse, både för din körning, säkerhet och för din plånbok. Det som bör dubbelkollas och godkännas innan avresa är:

  • Hjulen. Både bak- och framhjulen bör ha rätt lufttryck. Dessutom ska du inte köra med gamla och slitna hjul, utan dessa bör bytas ut innan avresa.
  • Kablar. Dubbelkolla dina kablar för bromsen, styret och likande så att dessa funkar som de ska.
  • Ljus. Det är lag på att du ska ha fungerande ljus både bak och fram. Dubbelkolla detta innan avresa och packa gärna med extra lampor om någon av dessa skulle slockna under resan.
  • Oljan & vätskor. Kontrollera alla typer av oljor och vätskor som inkluderas i en motorcykel; allt från bromsvätskan till motoroljan. Fyll på dessa om det behövs.
  • Ramen. Viktigt är även att se över motorcykelns övriga kropp. Kolla att ramen är hel och fast, se över kedjan och se till att inget sitter löst och kan ramla av under resan.
  • Styret. Se till att styret inte är snett eller obalanserat på något vis. Skulle det vara något med styret bör du uppsöka en verkstad.

Packa smart och balanserat

När det dags för själva packningen kan det vara svårt att hitta en bra balansen på vad som behövs för att få en så bekväm resa som möjligt. Eftersom motorcykelns lastutrymme är mycket begränsat gäller det alltså att finna en balans där du får med dig mest nödvändiga som bidrar till en bekvämare resa UTAN att överlasta.

Även om väder inte alltid är att lita på bör du ändå kolla hur vädret kan komma se de dagar du planerar att vara borta. Att packa efter väder är alltid att fördra och det kan även vara en god idé att införskaffa en ordentlig reseoverall för motorcykelbruk alternativ andra anpassade motorcykelkläder.

Att ha med sig mellanmål och resesnacks i form av energibars och vatten är även att föredra då energin snabbt kan dala vid längre resor. Även om du kan köpa snacks på vägen är det ofta billigare att köpa med sig från Ica, Coop, Willys och liknande butiker. Tänk smått och energirikt, alternativt smått och näringsrikt.

När du väl ska packa motorcykeln bör du sätta den tyngre packningen längst ner, alternativ på sidorna av fordonen. Därefter ska lättare föremål placeras på toppen. Detta för att kompensera och jämna ut vikten så mycket som möjligt.

Överplanera inte

En motorcykel och en tjej bredvid

Det kan låta lite motsägelsefullt med tanke på allt vi här ovan diskuterat – men att överplanera resan är heller inger att föredra. Självklart bör du ha en plan, men att även vara flexibel är viktigt vid eventuella överraskningar.

Eftersom du är ute på vägarna med annan trafik, och samtidigt oskyddad från väder och vind, kan det innebära att vissa oundvikliga situationer inträffar och du tvingas planera om. Att vara flexibel vid sådana tillfällen innebär att du snabbt kan skapa nya möjligheter för din resa. Genom att ha detta tänk skyddar du dig även från stress och eventuella besvikelser som kan förstöra en hel roadtrip.